Informatie Menu
- Algemeen
- Verleden tot heden
- Gebruiken
- Het vendelspel
- Praktische informatie
- Privacy verklaring
- Jaaroverzichten
- Jaaroverzicht 2019
- Jaaroverzicht 2018
- Jaaroverzicht 2017
- Jaaroverzicht 2016
- Jaaroverzicht 2015
- Jaaroverzicht 2014
- Jaaroverzicht 2013
- Jaaroverzicht 2012
- Jaaroverzicht 2011
- Jaaroverzicht 2010
- Jaaroverzicht 2009
- Jaaroverzicht 2008
- Jaaroverzicht 2007
- Jaaroverzicht 2006
- Jaaroverzicht 2005
- Jaaroverzicht 2004
- Jaaroverzicht 2003
- Jaaroverzicht 2002
- Jaaroverzicht 2001
- Jaaroverzicht 2000
- Jaaroverzicht 1999
- Ontwaken 27 mei 1951
Informatie - Jaaroverzicht 2006
Woensdag 4 januari vertegenwoordigen de hoofdman, koning en vaandrig het gilde tijdens de Nieuwjaarsontmoeting in Tiliander. Als gastheer biedt het gemeentebestuur graag een drankje aan.
Twee tamboers, vier vendeliers, de vaandrig, koning en een gildelid proclameren op vrijdagavond 20 januari de Teerdag. De rondgang van kerk tot kerk laat Oisterwijk weten dat het gilde daags daarna de Statiedag viert. Zaterdag 21 januari trekt het gilde onder het geluid van de sonore klanken van de gildetrommen naar de Joanneskerk. Na afloop van de viering is op het plein voor de kerk de vendelgroet aan de vertegenwoordigers van de kerkelijke en wereldlijke overheid. De vaandrig hernieuwt de Eed van trouw. Aangevoerd door de standaarddrager met de gildestandaard voortaan verticaal voor de borst, gaat het gilde terug naar de feestzaal. Gildebroeder Jo Marcelissen ontvangt een oorkonde en bloemen omdat hij 25 jaar lid is van het gilde. De avond krijgt gestalte bij de Petanque Club Oisterwijk. In en bijzondere competitie wordt het jeu de boulesspel gespeeld. Johan van Roessel is onbereikbaar...
"Te koud voor de tijd van het jaar", voorspellen de Nederlandse weerprofeten op radio en t.v. Toch is het gezellig druk tijdens de Paasverschieting op maandag 17 april. Bijna 50 bezoekers worden geteld waarvan 35 personen schieten op de wip. Volgende keer dus meer eieren... De gelukkige schutters op het dartblazoen zijn Jan-Frans Knevel, Jack Goudsmits en Anton van Loon. Na het schieten op de wip zijn de eerste en tweede prijzen bij de dames voor Susanne Knevel en Wien Massuger en bij de heren voor Jo Scholtze en Peter van Loon.
'Vrijheid maak je met elkaar', is het thema van de dodenherdenking op donderdag 4 mei. Bij de stijlvolle bijeenkomst in de Joanneskerk, de Stille Tocht naar het oorlogsmonument en de kranslegging, zijn delegaties van de vijf gilden in de gemeente Oisterwijkse aanwezig.
Het terrein van het Loonse Sint-Ambrosiusgilde - 'In de Bijen-Thuijnen' - is op zondag 7 mei het decor voor de verschieting om de Van de Wielbeker. Anton van Loon heeft 'het' in zijn vingers. Bij ieder schot raakt hij de houten vogel. 'Is dit een voorbode voor het koningschieten?', vragen de andere leden zich hardop af. Uiteindelijk wint Haaren de beker. Bij de individuele verschieting wint Jo Scholtze een derde prijs en Anton van Loon een vijfde.
Het gildefeest van Gildekring Maasland is dit jaar op 21 mei. Het Sint-Ambrosiusgilde in Haarsteeg tekent voor de organisatie. Door een bijzonder slechte aanwezigheid van de leden van ons gilde zijn wij maar met tien personen vertegenwoordigd. Acht gildebroeders en twee gildezusters. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom ons gilde geen enkele prijs behaalt. Koning Peter van Loon doet zijn uiterste best tijdens de verschieting voor het Koningskruis, maar de koning van het Haarense gilde heeft meer geluk en schiet het laatste stukje van de vogel.
Terwijl het Nederlands elftal zich mentaal voorbereid op de eerste wedstrijd voor het WK in Duitsland, bereiden onze schutters zich mentaal voor op het schieten van de vijftien pijlen voor de Regio-wip-verschieting. Deze ontmoeting van acht handbooggilden in Midden-Brabant is op zondag 11 juni bij het Moergestelse gilde Sint Sebastiaan en Barbara. Iets gaat er niet goed. Is het de oostenwind die soms met vlagen over het veld gaat? Is het de intense warmte? Of missen de schutters deze keer nèt dat stukje extra kwaliteit? We sluiten de dag dan ook af zonder een individuele prijs. Ons gildeviertal moet genoegen nemen met een zesde plaats. Sint Sebastiaan uit Diessen mag de trofee voor een jaar in de prijzenkast laten blinken.
Een week eerder dan oorspronkelijk gepland, is de bijeenkomst van de vijf gilden binnen de gemeente Oisterwijk. Woensdag 14 juni gaan we bij het Moergestelse Sint-Catharinagilde schieten met de kruisboog. Het natte weer, in combinatie met de vele uitstapjes en andere verplichtingen in deze periode, zal de reden zijn van een marginale deelname van ons gilde.
Roefeldag, het avontuur in 'de grote mensenwereld'. Zaterdag 24 juni in de ochtend bezoeken verschillende kinderen het gilde en proeven even van de wereld die 'gilden' heet. "Het was héél erg leuk en we komen nog een keer terug!", schrijven Priscilla, Mireille, Michael en Frits op het affiche met de Roefelreacties. Vier andere kinderen tekenen een bloem en een zon en schrijven daar bij: "Bedankt voor de hele leuke dag. Tot volgend jaar!"
Kermismaandag 17 juli. De standaarddrager, tamboers en vendeliers maken zich om vijf uur in de ochtend op voor de reveille. Want het is een belangrijke dag; koningschieten. Alle leden van het gilde worden letterlijk 'opgetrommeld'. De temperatuur stijgt snel. De kenners van het weer voorspellen een warme dag. Na de eucharistieviering in de Joanneskerk trekt het gilde naar de woning van gildekoning Peter van Loon. Terug op het gildeterrein, het is dan één uur, lossen de pastoor en loco-burgemeester ieder drie ereschoten en kan het koningschieten beginnen. Het wordt ontzettend warm onder de boom. Letterlijk vanwege de hoge temperatuur, figuurlijk voor de uiteindelijk zes koningskandidaten. Om half vijf geeft de vogel zich gewonnen. Er zijn dan 301 schoten gelost en Peter van Loon is opnieuw koning van het gilde. Na de officiële rituelen trekt het gilde naar Tiliander, waar het Oisterwijkse gemeentebestuur de erewijn aanbiedt en een toast uitbrengt op de nieuwe gildekoning.
De volgende dag, dinsdag 18 juli, verzamelen de gildeleden wederom op het gildeterrein. Nu voor de Prijsverschieting. Aan het eind van de ochtend wordt de nieuwe koning 'uitgehaald'. Om 15.20 uur, bij het 207de schot, geeft de eerste kleine houten vogel zich gewonnen. Anton van Loon, een dag eerder een van de koningskandidaten, is de gelukkige. Daarna slaat de vermoeidheid van twee enerverende dagen toe. De tweede vogel valt pas bij het 231ste schot. Peter van Loon raapt het laatste stukje op. Het is inmiddels vijf uur geweest...
Schutterij Sint Salvius in het Limburgse Limbricht, viert gedurende het gehele jaar haar 750-jarig bestaan. Op zondag 3 september is er nabij het plaatselijk kasteel een Euregionaal schutterstreffen met medewerking van 18 schutterijen en gilden. Ons gilde is samen met het gilde Sint-Joris & Sint-Sebastiaan uit Heukelom een van de gasten. Het is zeker geen gewoon gildefeest, misschien wel 'het toetje' van het seizoen. Tijdens het schuttersfeest kunnen de normaal met de handboog schietende leden van ons gilde kennis maken en schieten met het Limburgse geweer. Een bijzondere ervaring. Onder grote belangstelling geven onze vendeliers op het hoofdterrein een vendeldemonstratie. Op verzoek van de organisatie nemen wij de mobiele boom mee. De bezoekers van het feest kunnen voelen wat het is om met een handboog te schieten. Gelet op de vele reacties en de grote rij wachtenden een enorm succes.
Een bijzonder mooie herfstzondag is het decor van de officiële sluiting van het schietseizoen op zondag 22 oktober. Op doel schieten de leden op een geluksblazoen en boven aan de wip hangen tientallen gekleurde ballonnen. Aan het eind van de middag mogen de seizoenwinnaars een fraai aandenken als prijs in ontvangst nemen. Op de wip is Sjoerd Snijtsheuvel kampioen jeugd. Frank van Loon is kampioen bij de volwassenen. Anton van Loon is winnaar op doel en tevens de beste 'ring-7-schutter'. De beste'ring-3-schutter' is Gerard Massuger en Jack Goudsmits sluit het jaar af als beste 'ring-8-schutter'.
Zondag 26 november brengt Sint Nicolaas met vijf Zwarte Pieten een bezoek aan het gilde. Speciaal voor de kinderen en kleinkinderen van de leden heeft hij al cadeautjes bij zich.
Enige tientallen oud-medewerkers van C & A regio Breda zijn op donderdag 14 december te gast op Landgoed de Rosep. Verschillende leden van ons gilde geven samen met een delegatie van het Sint-Joris & Sint-Sebastiaangilde uit Heukelom een vendeldemonstratie. Alle senioren, waaronder Anthony Wehmeijer, gildebroeder uit Heukelom en mede-organisator van de middag, zijn enorm enthousiast. Ook de gildeleden genieten van de vele spontane reacties.
De gemeenteraad van Oisterwijk gaat 3 à 4 keer per jaar op werkbezoek om zich te informeren over zaken uit de samenleving. Op donderdag 14 december is als thema voor het werkbezoek 'de gilden' gekozen. In een samenwerking van de vijf gilden binnen de gemeente en de Stichting Landjuweel 2008 wordt het werkbezoek gehouden in 't Draaiboompje te Moergestel. Een ontspannende en voor velen leerzame avond.
Vergaderingen
Het bestuur delibereert op 9 maart, 30 mei en 23 oktober. De leden vergaderen op 19 maart, 27 juni en 5 november.
Leden
Tijdens de ledenvergadering van 27 juni worden Thomas Goudsmits en Daniëlle van Loon toegelaten als lid van het gilde. Thomas is 18 jaar geworden en kennen we als jeugdlid. Daniëlle van Loon is de dochter van gildebroeder Anton van Loon. Jo Marcelissen beëindigt zijn lidmaatschap met ingang van 1 april. Ook voor Anton Marcelissen komt in het voorjaar formeel een einde aan zijn betrokkenheid bij het gilde. Peter Schilders stopt aan het eind van het schietseizoen.
Buiten het gilde
Frans van de Sande wordt op 17 februari geïnstalleerd als keizer van het gilde Sint Sebastiaan en Barbara in Moergestel. Onze hoofdman en vaandrig zijn bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig.
Piet Leermakers, lid van het Berkelse Sint-Hubertusgilde, overlijdt op 27 november in de leeftijd van 91 jaar. Bij de uitvaart in Oisterwijk op zaterdag 2 december vertegenwoordigen Jan Massuger, Jan Goudsmits en Gerard Massuger ons gilde.