Informatie - Jaaroverzicht 2011

Een druk bezochte nieuwjaarsreceptie in cultureel centrum Tiliander is een goed begin van het nieuwe jaar. Tijdens deze samenkomst op woensdag 12 januari verstevigen onze hoofdman, de koning en keizer - beiden vergezeld door hun gemalin - verschillende onderlinge contacten.

De Statiedag viert het gilde op 22 januari. Tijdens de proclamatie op vrijdagavond krijgen de gildevertegenwoordigers veel aandacht van jong tot oud. Zaterdagochtend verzamelen de leden in 't Gelagh aan het Lindeplein om daarna de officiële dag te beginnen met een eucharistie-viering in de Joanneskerk. De afsluitende gildegroet en vendelhulde op het voorplein van de kerk, wordt niet alleen gebracht aan de burgemeester en pastoor, maar ook aan Gerard Massuger en zijn vrouw vanwege het 50-jarig lidmaatschap van het gilde. In 't Gelagh genieten het gilde en de speciale gasten van de koffietafel. Burgemeester Janssen brengt een toast uit aan de jubilaris. In de toespraak tot zijn broer, roemt hoofdman Jan Massuger hem vooral omdat hij in die vijftig jaren maar één keer niet aanwezig kon zijn bij een gildeactiviteit. "Hij is een voorbeeld voor velen!" Uit handen van de hoofdman ontvangt Gerard Massuger een bijzonder fraai zilveren schildje met inscriptie. Uiteraard deelt echtgenote Wien Massuger in de vreugde met een fraaie bos bloemen. 's Avonds is bij de Petanque Club Oisterwijk aan de Moergestelseweg een sfeervolle afsluiting van deze bijzondere Statiedag. Een mooi begin van een nieuw gildejaar!

Het Moergestelse Sint-Catharinagilde nodigt ons uit voor de verschieting om de Sint-Catrienbokaal. Zondag 10 april vertrekken Jan-Frans Knevel, Thomas Goudsmits en Frank van Loon naar de Heuvelstraat in Moergestel. Vijf kwartier later zijn zij al terug op Oisterwijkse bodem. Een ding staat vast: zij behoren zeker niet tot de mogelijke winnaars.

De schutters van het gilde behalen tijdens de Regio Wip Verschieting op zondag 17 april in Loon op Zand een vierde plaats. Een jaarlijkse wedstrijd tussen 9 handbooggilden uit Alphen, Diessen, Gilze, Haaren, Lage Mierde, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk en Raamsdonk. Na een persoonlijke schietronde van vijftien pijlen stelt ieder gilde het viertal samen welk gaat strijden om de felbegeerde regiobokaal. Dit jaar is het Sint-Ambrosiusgilde gastheer voor de tientallen gildeleden. Op de mooie gildelocatie aan de Klokkenlaan eindigt onze afvaardiging in de middenmoot. In het individuele klassement is er voor Jan-Frans Knevel en Jack Goudsmits een gedeelde 3de plaats.

Het is al een beetje zomer op maandag 2de Paasdag 25 april. De leden ontmoeten elkaar voor de Paasverschieting. Het Geluksblazoen brengt fortuin voor Jack Goudsmits, Jan-Frans Knevel, Jo Scholtze en Frank van Loon. Vervolgens is op de wip een plateau geplaatst met 'böllekes' zoals bij het Limburgs schieten. Jo Scholtze, Frank van Loon en Peter van Loon beschikken over de krachtigste en zuiverste schoten.

Het 'Erfgoed van de vrijheid' en de betekenis daarvan moet voor de toekomst bewaard blijven. Dat is het thema van de Dodenherdenking op woensdag 4 mei. In de volle kerk aan De Lind trekken een honderdtal leden van de vijf gilden die in de gemeente Oisterwijk actief zijn met kleurrijke gildevanen en imponerend trommelgeluid binnen. De herdenking met sprekers en muzikale bijdragen is stemmig en druk bezocht. Met de gilden voorop verlaten allen de kerk voor de stille tocht naar het oorlogsmonument.

Met muziek en vendels van de vijf Oisterwijkse gilden en in het bijzijn van honderden aanwezigen, wordt vrijdag 20 mei in Moergestel 'het hart van de Benelux' gemarkeerd. Bij het dijkje nabij De Scheerman onthult staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) het middelpunt. (Op basis van berekeningen bevestigt het Kadaster het geografisch middelpunt met de volgende coördinaten: noorderbreedte 51 º 32' 27,6316" / oosterlengte 5 º 11' 12,0428".)

Het gilde beleeft niet alleen een mooie stralende gildedag, maar ook een succesvolle. Zondag 5 juni wordt een kringdag met toppers! Tijdens de kringdag van gildekring Maasland in Gemonde keren de leden met vier prijzen huiswaarts. Het eerste viertal van de handboogschutters verovert de hoogste prijs; de Korpsprijs. Daarnaast zijn de drie beschikbare zilveren schilden voor de beste individuele verrichtingen ook voor onze gildebroeders. Frank van Loon wordt Kampioen, gevolgd door Peter van Loon en Thomas Goudsmits met een eerste en tweede prijs Personeel. Voor de eerste keer neemt ook een triplet jeu de boules spelers deel aan de activiteiten. Spelen op gras vraagt een andere wijze van spelen dan gooien op zand, maar de deelnemers zijn zeker niet ontevreden.

Al verschillende jaren is de strijd om de Oisterwijkbokaal op de woensdagavond het dichts bij de langste dag. Dit jaar is op 22 juni het Moergestelse Sint-Catharinagilde gastheer en dientengevolge de kruisboog het hoofdwapen voor de verschieting. Ons gilde eindigt als derde, met een gemiddelde van 7,50 uit 12 schoten. Individueel behoort Jan-Frans Knevel tot de besten met een score van 11 punten uit 12 schoten.

In een voortreffelijke ambiance beleven de gildezusters en gildebroeders de kermisverschieting op zondag 17 juli. Handboog, kruisboog, jeu de boules; het kan allemaal. Ondertussen worden de ideeën besproken rondom de facelift van het gildelokaal. De secretaris heeft er alle vertrouwen in dat het een enorme vooruitgang zal zijn. De oliebollen laten zich goed smaken!

Het 460-jarige Kloveniersgilde St. Antonius Abt uit Terheijden organiseert een waardig gildefeest rond de Kleine Schans in Terheijden. Zondag 28 augustus is het één en al traditie wat de klok slaat. 39 Gilden uit Brabant en België zijn vertegenwoordigd met de pracht en praal van de koningen en keizers. De optocht door de straten van het stadje is kleurrijk. Aan het eind van de dag wordt onze gildekoning Jan-Frans Knevel gehuldigd als kampioen handboogschieten op de wip. Ook ons schuttersviertal (Jan-Frans Knevel, Thomas Goudsmits, Frank van Loon en Jack Goudsmits) wint de hoogste prijs; de Korpsprijs.

Heel veel gekleurde ballonnen moeten kapot worden geschoten om een cijfer tevoorschijn te laten komen. Dat is op zondag 16 oktober de opdracht om een prijs in de wacht te slepen voor het wipschieten. Voorafgaand schieten de baanschutters op een geluksblazoen. Het seizoen is weer voorbij. De prijswinnaars van de competitie zijn bekend en ontvangen uit handen van hoofdman Jan Massuger een fraai aandenken. Frank van Loon heeft niet alleen het beste persoonlijk gemiddelde op de wip, maar ook op blazoen. Jo Scholtze heeft op het blazoen het meest in de 'acht' geschoten, Peter van Loon de meeste keren in de 'zeven' en Loek Vink was onverslaanbaar in het raken van de 'twee'.

Zondag 20 november zitten de kinderen, de ouders en grootouders klaar om Sint Nicolaas en de Zwarte Pieten te ontvangen. Iets na een uur kan de hoofdman het hooggeëerde gezelschap welkom heten in De Luifel. Een ontspannen uurtje met zang en dans zijn de opmaat naar de apotheose: cadeautjes voor de allerkleinsten.

Keuvelen is het werkwoord voor donderdagavond 15 december. Een generale repetitie voor de avond van de eerstvolgende statiedag. Gezellig met z'n allen babbelen en een spelletje doen in het opgeknapte gildelokaal.

Wat is nog meer memorabel

'Het wilde westen' is het thema van de kampweek van Jeugdkamp Oostkapelle. Meer dan vijftig kinderen en hun begeleiders bivakkeren een week bij het Heukeloms Hoefke. Met hulp en aanwijzingen van verschillende leden van het gilde kunnen de kinderen schieten met een echte 'pijl en boog'. Spelbreker is het weer. Begint de dinsdag van 12 juli met een prachtige zon en een heerlijke temperatuur, gaande de avond wordt het slechter en slechter. De vijf leden van het gilde krijgen een kaartje met een Zeeuwse-knoop-bonbon.

Wim en Gerdie Knevel zijn op 27 juli 50 jaar getrouwd. Zij vieren het Gouden huwelijk op zaterdag 20 augustus in 't Draaiboompje te Moergestel. Het gehele gilde heft samen met veel andere gasten het glas. Uiteraard ontbreekt de vendelhulde niet.

"Het is nu net een bruin café", "Het ziet er goed uit! Complimenten! Erg goed gelukt!", "Het ziet er stukken beter uit! De inspanningen zijn niet voor niets geweest". Deze en vele andere leuke reacties worden begin september gehoord als de leden het opgeknapte gildelokaal zien. Eerder in het jaar is het tegelpad geheel opnieuw gelegd en zijn de lichtmasten bij de jeu de boulesbaan geplaatst.

Zaterdag 8 oktober - tijdens de jaarlijkse Hoofdliedendag in het Provinciehuis - opent Commissaris van de Koningin Wim van de Donk de expositie ‘Kunst in het gilde, gilde in de kunst. De expositie die is samengebracht bestaat uit schilderwerken, tekeningen, reliëfs, brons, keramiek, houtsnijwerk, boekbindwerk en kalligrafie. Deze werken zijn gemaakt door bekende kunstenaars en zijn in eigendom van een gilde, of de werken zijn gemaakt door gildebroeders en -zusters. De expositie is te bewonderen tot en met 27 oktober 2011. Peter en Eef van Loon zijn er namens ons gilde. Jack Goudsmits is er als vice-voorzitter van de NBFS.

Vergaderingen

Het bestuur vergadert formeel op donderdag 17 maart en maandag 24 oktober. De leden vergaderen op dinsdag 22 maart en maandag 31 oktober.

Voorts is nog het volgende noemenswaardig

Verschillende leden van ons gilde zijn afgevaardigd naar het koningschieten op 4 juli bij het gilde Sint Joris in Moergestel. Na twintig minuten schieten met de kruisboog op het gildeterrein nabij 't Draaiboompje, is Peter Moorman voor vier jaar gildekoning.